Alle vragen over Collageen 450g
Beste tijdstip inname collageen
1
Klant vraag:
Wat is het beste tijdstip om Collageen in te nemen, ik lees op andere sites een half uur voor de maaltijd, ik zie op jullie site geen advies hierover.
Zoals je overal op het internet kunt lezen, is collageen de bouwsteen voor bindweefsels in het lichaam. Het lichaam is echter niet de hele tijd in de optimale staat voor de opbouw van eiwitten zoals collageen.
Wanneer het lichaam niet in de zogenaamde opbouwende fase verkeert, zal de inname van collageen niet leiden tot een optimale / maximale opbouw van nieuw lichaamseigen collageen.
De opbouwende fase wordt het beste geactiveerd door een maaltijd waarin ook andere eiwitten en koolhydraten aanwezig zijn. Mijn advies is daarom om het niet aan het begin van de dag in te nemen, maar juist een of enkele uren na een volwaardige maaltijd.
Na de inname van collageen worden de afzonderlijke componenten (aminozuren) vrij snel opgenomen. De aminozuren sluiten dan mooi aan bij de eerder genuttigde maaltijd die op dat moment voor een grote aanvoer van allerlei voedingsstoffen zorgt. De opbouwende machinerie draait dan op volle toeren.
In nuchtere staat is er overigens ook wel sprake van opbouw. Defecte eiwitten, waaronder ook collageen-eiwitten, worden gerecycled. In de nuchtere staat is er dus afbraak en opbouw tegelijk. Maar de afbraak is groter dan de opbouw.
Wanneer je in de nuchtere staat extra collageen inneemt, is het zeer de vraag of je het recyclingproces stuurt naar een netto opbouwende balans. De opbouwende signalen van de volledige maaltijd zullen de eiwitbalans in elk geval positief maken. En met inname van collageen heb je gelijk de unieke aminozuursamenstelling voorhanden die specifiek voor de opbouw van bindweefsels gebruikt wordt.
Wanneer het lichaam niet in de zogenaamde opbouwende fase verkeert, zal de inname van collageen niet leiden tot een optimale / maximale opbouw van nieuw lichaamseigen collageen.
De opbouwende fase wordt het beste geactiveerd door een maaltijd waarin ook andere eiwitten en koolhydraten aanwezig zijn. Mijn advies is daarom om het niet aan het begin van de dag in te nemen, maar juist een of enkele uren na een volwaardige maaltijd.
Na de inname van collageen worden de afzonderlijke componenten (aminozuren) vrij snel opgenomen. De aminozuren sluiten dan mooi aan bij de eerder genuttigde maaltijd die op dat moment voor een grote aanvoer van allerlei voedingsstoffen zorgt. De opbouwende machinerie draait dan op volle toeren.
In nuchtere staat is er overigens ook wel sprake van opbouw. Defecte eiwitten, waaronder ook collageen-eiwitten, worden gerecycled. In de nuchtere staat is er dus afbraak en opbouw tegelijk. Maar de afbraak is groter dan de opbouw.
Wanneer je in de nuchtere staat extra collageen inneemt, is het zeer de vraag of je het recyclingproces stuurt naar een netto opbouwende balans. De opbouwende signalen van de volledige maaltijd zullen de eiwitbalans in elk geval positief maken. En met inname van collageen heb je gelijk de unieke aminozuursamenstelling voorhanden die specifiek voor de opbouw van bindweefsels gebruikt wordt.
Viscollageen versus rundercollageen
1
Klant vraag:
Veel aanbieders bieden viscollageen aan (soms ook van Peptan). Zij beweren dat het aminozuur van viscollageen namelijk het beste aansluit bij het menselijk lichaam. Jullie collageen afkomstig van runderen. Mag ik vragen waarom jullie hiervoor kiezen?
Qua aminozuurprofiel ontlopen rundercollageen en viscollageen elkaar niet veel.
Respectievelijk (peptan rund / peptiden uit vis) bevatten deze twee soorten collageen de volgende percentages aminozuren*:
Glycine: 20,6% / 23,6%
Glutaminezuur + glutamine: 12,4% / 10,2%
Proline: 11,5% / 11,0%
Hydroxyproline: 11,4% / 8,9%
Arginine: 8,4% / 7,9%
Alanine: 8,1% / 11,8%
Op basis van deze vergelijking van aminozuren is peptan rundercollageen iets gunstiger dan viscollageen. Maar voor de algemene werking maakt dit naar mijn idee weinig verschil.
Een meer merkbaar voordeel van Peptan B (rundercollageen) is dat de smaak heel neutraal is. Viscollageen en ook andere merken rundercollageen hebben vaak een onaangename smaak.
Verder hebben we gekozen om geen viscollageen aan te bieden vanwege kwikvervuiling in vis. De meest giftige vorm van kwik is methylkwik. Dit zit gebonden aan viseiwit. Echter heb ik recent geleerd dat methylkwik niet in collageeneiwit gebonden wordt, maar aan spiereiwit van de vissen. Dit argument om niet te kiezen voor viscollageen is daarom komen te vervallen.
Wat een veel belangrijkere overweging is ten aanzien van de werking van collageen is het tijdstip waarop je het inneemt. Doe dit in niet in een staat van vasten, zoals direct na het opstaan wanneer er nog geen andere nutriλnten voorhanden zijn.
Voor het goed opstarten van de opbouw van collageen is het belangrijk dat de opbouwende machinerie van het lichaam aangezet is. De optimale situatie is wanneer het lichaam voeding heeft gehad met daarin ook andere eiwitten en koolhydraten. Met de afgifte van insuline en de gelijktijdige onderdrukking van cortisol na een maaltijd wordt een gunstig klimaat voor opbouw gecreλerd.
Heb je recent gesport, dan zijn ook andere positieve prikkels aanwezig en kan er behalve onderhoud ook sprake zijn van 'supercompensatie' van bijvoorbeeld de stevigheid van pezen, banden en botweefsel.
* Collageen is een bijzonder eiwit dat heel rijk aan specifieke aminozuren. Twee van die aminozuren komen weinig voor in andere eiwitten. De meest voorkomende aminozuren in collageen zijn glycine, alanine, glutaminezuur + glutamine, arginine, proline en hydroxyproline. Glutaminezuur en alanine komen ook veel voor in andere eiwitten en zijn geen reden om voor collageen als eiwitbron te kiezen.
Collageen is veruit de beste bron van proline en hydroxyproline. Het komt in weinig andere eiwitten voor. Glycine en arginine komen ook wel in andere eiwitten voor, maar collageen is een heel goede bron ervan. Je kunt de inname van deze aminozuren flink verhogen door collageen te gebruiken en dat kan zo zijn voordelen hebben.
Respectievelijk (peptan rund / peptiden uit vis) bevatten deze twee soorten collageen de volgende percentages aminozuren*:
Glycine: 20,6% / 23,6%
Glutaminezuur + glutamine: 12,4% / 10,2%
Proline: 11,5% / 11,0%
Hydroxyproline: 11,4% / 8,9%
Arginine: 8,4% / 7,9%
Alanine: 8,1% / 11,8%
Op basis van deze vergelijking van aminozuren is peptan rundercollageen iets gunstiger dan viscollageen. Maar voor de algemene werking maakt dit naar mijn idee weinig verschil.
Een meer merkbaar voordeel van Peptan B (rundercollageen) is dat de smaak heel neutraal is. Viscollageen en ook andere merken rundercollageen hebben vaak een onaangename smaak.
Verder hebben we gekozen om geen viscollageen aan te bieden vanwege kwikvervuiling in vis. De meest giftige vorm van kwik is methylkwik. Dit zit gebonden aan viseiwit. Echter heb ik recent geleerd dat methylkwik niet in collageeneiwit gebonden wordt, maar aan spiereiwit van de vissen. Dit argument om niet te kiezen voor viscollageen is daarom komen te vervallen.
Wat een veel belangrijkere overweging is ten aanzien van de werking van collageen is het tijdstip waarop je het inneemt. Doe dit in niet in een staat van vasten, zoals direct na het opstaan wanneer er nog geen andere nutriλnten voorhanden zijn.
Voor het goed opstarten van de opbouw van collageen is het belangrijk dat de opbouwende machinerie van het lichaam aangezet is. De optimale situatie is wanneer het lichaam voeding heeft gehad met daarin ook andere eiwitten en koolhydraten. Met de afgifte van insuline en de gelijktijdige onderdrukking van cortisol na een maaltijd wordt een gunstig klimaat voor opbouw gecreλerd.
Heb je recent gesport, dan zijn ook andere positieve prikkels aanwezig en kan er behalve onderhoud ook sprake zijn van 'supercompensatie' van bijvoorbeeld de stevigheid van pezen, banden en botweefsel.
* Collageen is een bijzonder eiwit dat heel rijk aan specifieke aminozuren. Twee van die aminozuren komen weinig voor in andere eiwitten. De meest voorkomende aminozuren in collageen zijn glycine, alanine, glutaminezuur + glutamine, arginine, proline en hydroxyproline. Glutaminezuur en alanine komen ook veel voor in andere eiwitten en zijn geen reden om voor collageen als eiwitbron te kiezen.
Collageen is veruit de beste bron van proline en hydroxyproline. Het komt in weinig andere eiwitten voor. Glycine en arginine komen ook wel in andere eiwitten voor, maar collageen is een heel goede bron ervan. Je kunt de inname van deze aminozuren flink verhogen door collageen te gebruiken en dat kan zo zijn voordelen hebben.